28 juni 2007

Flåm

met trein en de boot

spoorweg traject

Het is alweer acht en twintig juni en we beginnen deze dag met een treinreisje. Vroeg uit de veren want de trein gaat al om half negen richting Mydal.
Flåm ligt aan het water, dat wil zeggen op 2 meter boven zee niveau. Mydal ligt boven op een platau zo'n 866 meter hoger.
Het is aardig druk op het station. In de haven ligt een cruise schip. Om half negen vertrekt de trein en is bijna vol met passagiers van het cruise schip, Franse vacantiegangers. Al snel merk ik dat het een kwebbelend volkje is. Geen moment was het rustig.
Onderweg passeren we verschillende stations, zoals Lunden op 18 meter hoogte en Håreina op 48 meter. De trein rijd rustig langs de bergwand naar boven, stoppend op elk station. Dalsbotn, Berekvam en Blomheller. Je kunt uitstappen en aan de wandel gaan. Daarna gaan we de eerste tunnel in waarbinnen het station Kårdal ligt. Dan kom je de tunnel op 669 meter hoogte uit en zie je de machtige Kjos-Fossen waterval. Speciaal voor de tourist stopt de trein. Je kunt uitstappen en wat foto's maken. Na vijf minuten wordt het sein van vertrek gegeven en rijden we verder via Vatnahalsen op 811 meter naar Myrdal op 866 meter. Een knooppunt van de spoorlijnen naar Bergen en Oslo. De terugreis was erg rustig, de Fransen gingen met de bus terug. Dan kom je bij die waterval en dan staat er een Noorse schone te zingen op een ruïne die naast de waterval ligt. Al met al een leuke treinreis.
Terug in Flåm een uurtje lanterfantend door het dorpje dat voor een groot deel van het tourisme afhankelijk is. Ook nog even een bezoekje aan het museum gebracht.
Om kwart over één was het instappen op de boot voor een tochtje door het fjord. Laten daar nu een groep Nederlanders aan boord zijn. De tocht over het water moet je over je heen laten komen. Indrukwekkend die bergwanden. Zo stijl omhoog. En ook de diepte in. En dan die huizen op die kleine hellingen. Eenzaam daar boven. Bevoorrading via een kabel gespannen tussen de lokatie waar de woning staat en de waterkant. En dan die watervallen, steeds weer op nieuw een mooi schouwspel. Al met al een indrukwekkende dag.

vorige eerste vorige laatste volgende volgende

Valid XHTML 1.0 Transitional Valide CSS!