10 juni 2007

Inari(FI) - Tana-Bru(NO)

271 Km

route Lulea - Rovaniemi

Deze morgen al vroeg, kwart voor zeven, er uit en om acht uur al onderweg. Deze keer gaat het naar Skipaqurra bij Tana Bru.
Een prachtig stuk land. De bomen worden steeds kleiner en er staan er ook steeds minder. Hoe verder je komt hoe minder bomen tot er nog maar weinig te zien zijn. Dat moet dan wel de beroemde toendra zijn. Uitgestrekte vlakten met heuvels en bergen, soms met sneeuw op de toppen, op de achtergrond.
Ook hier weer verschillende keren de rendieren op en langs de weg zich niets van het verkeer aantrekkend.
In Utsjoki/Ohcejohka heb ik twee mogelijkheden om naar Tana Bru te rijden. Aan de noord kantvan de Tana,door Noorwegen, of aan de zuidkant, door Finland. Ik kies voor de zuidkant. En zo rij je dan over smalle wegen en door kleine dorpjes langs de machtige rivier de Tana tot je na Nuorgam/Njuorggan de grens passeert. Niets van gemerkt.
Het is zondag en er is bijna geen verkeer op de weg. Daardoor ben ik al vroeg, het is half elf, in Skipaqurra. De camping is makkelijk te vinden, gewoon de bordjes volgen.
Even inchecken, nou ja "even" ? Niemand te zien. Ook niet in het gebouwtje. Dan maar wat rondkijken, er hangen wat kaarten. Na een half uurtje komt de eigenaar, beheerder en kan ik de formaliteiten, onder het genot van een kop koffie en een praatje, vervullen.
Daarna maar eens naar de noordelijke ijszee gaan kijken. Dat wil zeggen het 60 kilometer lange Varangerfjorden. Het werd een ritje van zo'n 50 kilometer naar het oosten. Het is koud en op verschillende plaatsen ligt er sneeuw. Nog even een kijkje gaan nemen bij een privé Sami museum tussen Grasbakken en Grandvik, was wel leuk om te zien. De entreeprijs , een schaaltje met het verzoek om een donatie. Ondertussen is het gaan regenen en soms sneeuwen. Dan maar weer terug naar de camping. Ook komt er nog wat hagel op het dak van de camper. En dan gaan we maar voor het eten zorgen. Daarna wat plannen voor de volgende dag. Gaan we verder naar het noorden ? Of gaan we aan de noordkant van de Tana terug ? Ligt aan het weer.


vorige eerste vorige laatste volgende volgende


Valid XHTML 1.0 Transitional Valide CSS!